Proizvodni pogon Bones Escargot koji posluje u sastavu preduzeća Bones Group, nalazi se u Leskovcu u neposrednoj blizini magistralnog puta Niš-Skoplje i železničke pruge Beograd-Skoplje.
Počeo je sa radom 2011. godine
Zapošljavamo od 50-150 radnika u zavisnosti od prerade. Bones Escargot se prostire na sopstvenom imanju u Leskovcu na ukupnoj površini od 21.867 kvadratnih metara. Od toga je 5627 kvadratnih metara pod objektima (upravna zgrada, 2 portirnice, kotlarnica, hladnjača i pogoni za preradu i skladištenje), 13.729 kvadratnih metara je pod zasadom voćnjaka (šljive i višnja), a preostali deo 2511 kvadratnih metara je zelena površina i putevi unutar preduzeća.
Trenutna delatnost Bones Escargot je otkup i uvoz živih puževa, prerada u duboko zamrznuto meso puževa i oprane kućice puževa, skladištenje istih i izvoz. Analizom dosadašnjeg poslovanja proizvodnog pogona, kao i iskustva drugih preduzeća koja se bave sličnim proizvodnim programom, postoji višegodišnji stabilan interes inostranih kupaca za puževe i njihove prerađevine sa našeg podneblja.
U tom pravcu je postavljena koncepcija daljeg razvoja programa u cilju usavršavanja proizvodnje, proširenja asortimana, omogućavanje kontinuiranog rada tokom cele godine, a samim tim i povećanje dobiti. Prema tome, koncepcijom se predviđa dalji razvoj, planira se i teži cilju da prerada dostigne krajnji finalni proizvod, kao što je meso puža vraćeno u kućice sa nadevom i meso puževa u limenkama i staklenim teglama kao finalni proizvod. Takođe, težimo ka povećanju kapaciteta, a samim tim i usavršavanje programa proizvodnje proizvoda.
Vrste puževa koje prerađujemo su:
Sirovina (živi puževi) se nabavljaju sa teritorije Republike Srbije na osnovu dozvole Ministarstva za zaštitu životne sredine preko razgranate mreže otkupljivača i uvozom iz sledećih zemalja: BiH, Hrvatska, Makedonija, Bugarska, Albanija itd.
Posedujemo sledeće proizvodne linije:
Proizvodnim pogonom rukovodi stručni tim diplomiranih inženjera prehrambene tehnologije koji svojim iskustvom i znanjem upravljaju, prate i unapređuju proces proizvodnje. Kontrola kvaliteta se zasniva na trajanju svih procesa prerade puževa, od živog puža do krajnjih proizvoda mesa i kućice puževa, kao i na sledećem izboru: vrste, boje, miris, težina mesa puževa kao i veličine kućica.
Pouzdanost firme se takođe ogleda u implementaciji i primenjivanju sistema menadžmenta bezbednošću hrane u skladu sa zahtevima standarda ISO 22000 : 2005. U redovnim vremenskim intervalima, uzorci koji se naručuju šalju se akreditovanim laboratorijama za mikrobiološku analizu i druga vrsta kontrole koja je neophodna za obezbeđivanje kvaliteta proizvoda.
Odgovornost za kvalitet proizvoda i bezbednost hrane važi za sve zaposlene. Naša politika je da postanemo tržišni lideri u proizvodnji mesa puževa, i u tu svrhu smo uspostavili strategiju za dalji rast kvaliteta našeg proizvoda, zasnovanim na principima upravljanja kvalitetom i bezbednosti hrane. Da sprovodimo ovu politiku dokaz je i implementiran sistem za upravljanje kvalitetom na osnovu zahteva EU i i sistem za zdravstvenu bezbednost hrane HACCP na osnovu Codex Alimentariusa.
Naš objekat poseduje veterinarski kontrolni broj sa mogućnošću izvoza mesa i kućica puževa u zemlje EU (Francusku, Italiju, Grčku, Rumuniju), Švajcarsku, Kanadu i druge zemlje.